Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukázka výuky

 

 

Teoretická část:

 

Konstrukce dámské sukně

Sukně je praktické a oblíbené oblečení vhodné k dennímu nošení, ke sportu i k slavnostním příležitostem. Jako každé oblečení i ona podléhá módním trendům, jak druhy použitých materiálů při výrobě, tak i střihovém vypracování. Sukně rovná je svým tvarem základní, od níž se odvozují různé tvary a varianty jako například sukně rozšířená, zvonová, skládaná nebo kalhotová. Nejdůležitější při konstrukci střihu je správné změření tělesných proporcí.

 

Obrázek 1 - Technický nákres sukně rovné a zadní díls.jpg 

Zdroj: PLUHÁČKOVÁ, Jana a Marie STRAKERLOVÁ. Konstrukce střihů dámských oděvů: pro II. a III. ročník SOU učební obor krejčí se zaměřením pro dámské oděvy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986.

 

 

Základní konstrukce střihu dámské sukně

Velikost: 48 (použita tabulka konstrukčních rozměrů pro šití oděvů v průmyslové výrobě)

Ke konstrukci střihu základní sukně jsou potřeba tyto rozměry:

tab.jpg

V nákresu střihu se nacházejí pomocné přímky (ty utvářejí konstrukční síť) a obrysové čáry. 

 

Obrázek 2- Konstrukční síť sukně
 

konstrukční síť

Zdroj: PLUHÁČKOVÁ, Jana a Marie STRAKERLOVÁ. Konstrukce střihů dámských oděvů: pro II. a III. ročník SOU učební obor krejčí se zaměřením pro dámské oděvy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 

 

 

Obrázek 3 - Základní konstrukce střihu rovné sukně
 
 

konstrukce

Zdroj: PLUHÁČKOVÁ, Jana a Marie STRAKERLOVÁ. Konstrukce střihů dámských oděvů: pro II. a III. ročník SOU učební obor krejčí se zaměřením pro dámské oděvy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986.
 

 

Konstrukční síť střihu začíná narýsováním svislé přímky na levé straně nákresu. Je to tzv. zadní středová přímka.
·         V horní části zadní středové přímky (tak, aby se do nákresu vešel rozměr - délka sukně) se naznačí výchozí bod (P1), ze kterého se začnou nanášet délkové rozměry = hloubka sedu (bod S1) a pak délka sukně (bod D1). Z těchto naznačených bodů se rýsují kolmice na zadní středovou přímku směrem vpravo. Tím vzniknou přímky pasová, sedová a přímka dolního kraje.
·         Na sedové přímce (bod S1) směrem doprava se nanese rozměr: celý obvod sedu + 1 (bod S4). Přídavek 1 cm je důležitý pro uvolnění sukně přes boky.
·         Na stejné přímce rozdělením rozměru od bodu S1 k bodu S4 vznikne bod S5, který rozděluje konstrukční síť na přední a zadní díl.
·         Z těchto bodů (S5, S4) se vedou kolmice nahoru k přímce pasové a dolů k přímce dolního kraje. Tím vznikne přímka boční a přímka přední středová. V průsečících s přímkou pasovou a přímkou dolního kraje vznikají body P4, P5, D4 a D5. Levá část nákresu bude sloužit pro konstrukci zadního dílu, pravá pro konstrukci předního dílu.
·         Pro dobré padnutí sukně se musí upravit pasová linie. A to tak, že přímka boční (P5) se prodlouží směrem nad pasovou přímku o 1,5 cm. Naznačeným bodem bude vedena krátká rovnoběžná přímka s pasovou přímkou.
Tímto je dokončena konstrukční síť jako výchozí nákres pro základní konstrukci rovné sukně.
·         Na boční přímce od bodu P5 směrem nahoru se nanese rozměr 1,5 cm a v tomto bodě (P51) se vede krátká rovnoběžná přímka s pasovou přímkou (tzv. zvýšená pasová přímka).
·         Z bodu P4 (průsečík přední středové přímky a pasové přímky) na pasové přímce směrem k bodu P5 se naměří rozměr: 0,2 obvodu pasu + 7 cm. Vznikne bod P6, který udává pasový výběr předního dílu. Z tohoto bodu se vede kolmice na sedovou přímku.
·         Rozměr z bodu P1 do bodu P5 se rozdělí na třetiny. Vzniknou body P7 a P2, které udávají pasové výběry zadního dílu. Z těchto bodů se vedou kolmice na sedovou přímku.
·         Dále je důležité vypočítat hodnoty pasových výběrů takto: odečte se rozměr P1, P4 - (obvod pasu + 0,5). Tento rozdíl se dělí na: 3/6 = boční výběr, 1/6 = přední pasový výběr, 2/6 = zadní pasový výběr.
·         Výpočet bočního výběru pro zadní a přední díl je:
          1) pro zadní díl = 0,5 bočního výběru - 0,5 cm
          2) pro přední díl = 0,5 bočního výběru + 0,5 cm
·         Dále se vypočítá pasový výběr pro zadní díl. Protože na zadním díle jsou dva záševky, dělíme zadní pasový výběr na dvě části a to tak, že záševek blíže zadní středové přímky (bod P2) bude vždy větší než záševek blíže boční přímky (bod P7), který bude přibližně o 0,5 cm menší.
·         U bodů P2, P6 a P7 se vždy na obě strany (tj. vpravo a vlevo) měří polovina vypočteného pasového výběru.
·         Délka záševků je pevně dána. Na předním díle, bod P6, je délka záševku 9 cm. Na díle zadním bod P2 je délka záševku 13 cm a bod P7 je 12 cm.
·         Na zvýšenou pasovou přímku (bod P51) na obě strany vodorovně se naměří vypočtené hodnoty bočních výběrů pro přední i zadní díl sukně.
·         Nakonec se zakreslí oblouky boků a mírnými obloučky mezi výběry se dokreslí pasová linie.
 

 

 

 

Praktická část:

Obrázek 4 - Dámská sukně se záhybem na předním díl

 

sukně

Zdroj: PLUHÁČKOVÁ, Jana a Marie STRAKERLOVÁ. Konstrukce střihů dámských oděvů: pro II. a III. ročník SOU učební obor krejčí se zaměřením pro dámské oděvy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986.

 

 

 Pracovní rozbor - Technologie vypracování dámské sukně

Přípravné práce:
1) Převzít a zkontrolovat střihové díly - zkontroluje se počet nastříhaných dílů podle střihového podkladu.
2) Zkontrolovat kvalitu dílů - kontroluje se podle příslušných střihových šablon a také se překontroluje po lícové i rubové straně, kazové díly se vymění.
3) Připravit si drobnou přípravu textilní i technickou - zdrhovadlo, knoflík, poutka, nitě, lepivou výstuž.
Přední díl:
4) Obnitkovat boční kraje - obnitkování se provádí po lícové straně. Při šití se dbá na to, aby se neporušil tvar a velikost dílu. Barva nití je shodná s barvou materiálu.
5) Sestehovat záhyb - přední díl se složí lícem na sebe, vyrovnají se boční kraje a zakreslí se šířka záhybu. Záhyb se sešpendlí a sestehuje. Na sestehovaný záhyb se poznačí délka sešití záhybu.
6) Sešít záhyb - sešívá se od pasu k poznačení kde:
a) upošije se na značce s podloženou krajinkou
b) ukončí se příčným uzašitím přes přehyb
7) Vytáhnout stehování - ze sešité části záhybu se vytáhne stehování a zbytek se nechá sestehovaný.
8) Zažehlit záhyb - záhyb se žehlí nejdříve naostro, potom se převrátí k pravému bočnímu švu, rozžehlí se a podžehlí. Z lícové strany se překontroluje vzhled záhybu.
9) Upevnit záhybovou plochu - záhybová plocha se prošije dlouhým stehem 0,5 cm od pasového kraje.
10) Sestehovat dva pasové záševky - záševky se zakreslí, sešpendlí a sestehuje podle značek.
11) Sešít záševky - sešívá se těsně vedle stehování, a to od pasu dolů, kde se šije do ztracena. Ze záševků se vytáhne stehování.
12) Vyžehlit záševky - žehlí se nejdříve naostro a potom se na rukávníku rozžehlí nebo sežehlí ke středu předního dílu. K žehlení se použije prostěrka a žehlení se na lícové straně překontroluje.
Zadní díl:
13) Obnitkovat boční kraje - obnitkovává se po lícové straně. Musí se dbát na to, aby se neporušil tvar a velikost dílu.
14) Sestehovat čtyři pasové záševky - záševky se nakreslí, našpendlí a nastehují podle značek.
15) Sešít záševky - sešívá se těsně vedle stehování a to od pasu dolů, kde se šije do ztracena. Stehování se vytáhne.
16) Vyžehlit záševky - žehlí se nejdříve naostro a potom na rukávníku se rozžehlí nebo sežehlí ke středu. Používá se prostěrka.
Pásek:
17) Zažehlit pásek - tkanina na pásek se přeloží na polovinu rubem na sebe a zažehlí se. Střed pásku může být poznačen zakreslením.
18) Vystužit pásek - do rubové strany, přesně k zažehlené hraně se přiloží a přižehlí výstužná vložka.
19) Odměřit šířku pásku - na výstužné vložce se odměří šířka pásku (3 cm) a podle značek se zakreslí.
20) Vyžehlit pásek - švový přídavek na vrchní straně pásku se zahne a zažehlí do rubu a potom se zažehlí i celý pásek. Švový přídavek se může před zažehlením zastehovat.
21) Vyžehlit zdrhovadlo - žehlí se přes prostěrku po rubové straně.
22) Zhotovit zavěšovací poutka - ustřihnout dvě poutka dlouhá 14 cm.
Montáž:
23) Sestehovat boční kraje - přední a zadní díl sukně se položí lícem na sebe a stehují se za šířku švového přídavku od pasu až dolů.
24) Naznačit délku zdrhovadla - na levou stranu předního dílu (pohled z lícové strany) naznačit délku podle zdrhovadla.
25) Sešít boční švy - levá strana se sešívá od značení délky zdrhovadla až dolů, pravá strana celá (od pasu dolů). Vytáhne se stehování místa na všívání zdrhovadla.
26) Rozžehlit boční švy - rozžehlují se po rubové straně přes prostěrku.
27) Vestehovat zdrhovadlo - vytáhne se stehování a zdrhovadlo se vestehuje do vynechaného místa na bočním švu.
28) Všít zdrhovadlo - šije se podle stehování, stehování se vytáhne.
29) Vyžehlit všité zdrhovadlo - po rubové straně přes prostěrku.
30) Zkontrolovat sukni v pase - sukně se složí na polovinu bočními švy na sebe a zkontroluje se obvod pasové linie. Případné nerovnosti se zastřihnou a malým nástřihem se poznačí střed předního a zadního dílu.
31) Vestehovat pásek - pásek se přiloží spodní stranou na rub sukně a od rozparku po obvodu pasové linie se našpendlí. Dodržuje se přitom návaznost značek a šířky švových přídavků (1 cm). U předního dílu se vysune pásek o šířku přepnutí. Potom se pásek nastehuje, k bočním švům se vloží zavěšovací poutka. Překontroluje se vestehování.
32) Všít pásek - všívá se těsně vedle stehování, které se po všití vytáhne.
33) Vyžehlit pasový šev - šev se žehlí nejdříve naostro a potom se postupně sežehlí do pásku. Při žehlení se musí dbát na to, aby se šev nevytáhl a aby se na sukni neutvořily žehlením záhyby.
34) Upošít krátké strany pásku - vrchní a spodní pásek se přehne lícem k sobě, urovná se a prošpendlí. Potom se odšijí krátké strany pásku a to tak, že u zadního dílu se šije v návaznosti na rozparek a u předního dílu v šířce překrytu. Švové přídavky se po odšití odstřihnou.
35) Prošít pásek z lícu - nejdříve se obrátí a vypíchnou krátké strany pásku. Potom se přiloží a přišpendlí vrchní pásek na pasový šev tak, aby šev pásku byl překrytý. Pásek se přistehuje a zkontorluje. Potom se prošije. Šije se v kraji vrchního pásku tak, aby v rubu bylo šití těsně pod páskem. Prošití se prodlouží až do překrytu.
36) Vyžehlit pasový šev - pásek se žehlí přes vlhkou prostěrku z vnitřní strany sukně. Pasový šev při žehlení vytenčíme.
37) Vyšít dírku - na vrchní stranu pásku se naznačí dírka a potom se na speciálním stroji vyšije. Velikost a umístění dírky se řídí velikostí knoflíku.
38) Zarovnat dolní okraj sukně - sukně se složí na polovinu bočními švy na sebe a vyrovná se. Na střed zadního dílu se naměří a poznačí délka sukně + švové záložky a dolní kraj se zakreslí od této značky. Podle zakreslení se zastřihne. Ze záhybu se vytáhne zbytek stehování.
39) Obnitkovat dolní okraj sukně - obnitkovává se po lícové straně, záhyb rozloženě.
40) Odměřit a zastehovat záložku - od dolního kraje se odměří a na rub sukně se poznačí šířka záložky. Podle značení se zahne záložka do rubu a zastehuje.
41) Zažehlit záložku - žehlí se lehce přes vlhkou prostěrku po rubové straně.
42) Přišít záložku - šije se ručně skrytým zapošívacím stehem. Stehování se vytáhne.
43) Dožehlit záložku - přes vlhkou prostěrku se vyžehlí a podžehlí. Dožehlí se také přehyb a záhyb.
Dokončovací práce:
44) Očistit sukni - očistí se z lícové i rubové strany od zbytků křídy a konečků nití.
45) Vyžehlit sukni - žehlí se po rubové straně přes prostěrku, aby se nevytvořily lesky. Některé švy a záševky podžehlíme. Nejdříve se žehlí pásek a sukně do hloubky boků, a potom zbývající rovná část.
46) Přišít knoflík - značí se podle dírky.
47) Předat hotový výrobek ke kontrole.///*